Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πώς βάφουμε τα αυγά του Πάσχα με παραδοσιακό τρόπο!


Είναι ένας τρόπος βαψίματος αβγών που θυμάμαι 
από τα παιδικά μου χρόνια, τότε που οι γιαγιάδες και οι μητέρες, έφτιαχναν με υπομονή και μεράκι, μικρά αριστουργήματα με τα χεράκια τους! Δεν είχαν την τεχνολογία οδηγό, αλλά είχαν την τεχνογνωσία.
Από στόμα σε στόμα, από χέρι σε χέρι, κυκλοφορούσαν οι ιδέες και τα λογής δείγματα και σχέδια. Η γιαγιά τα έδειχνε στις κόρες και οι κόρες στα εγγόνια, όλες μαζί με τις γειτόνισσες μια αγκαλιά, μια παρέα, διαφωνούσαν, συμφωνούσαν, έβγαινε το έργο. 
Πώς θα μπορούσαν λοιπόν να αφήσουν τα αυγά της Ανάστασης αστόλιστα, έτσι απλά με ένα χρώμα. 
Η Άνοιξη μοσχοβόλαγε λουλούδια κι εμείς τα μικρά έπρεπε να μαζέψουμε τα κατάλληλα φύλλα ή άνθη για το βάψιμο των αβγών.Η γιαγιά ή η μαμά έκριναν την καταλληλότητα, αλλά εμείς καταγράφαμε στο μυαλό μας την όλη διαδικασία. 
Δεν μας ανάγκασαν ποτέ, ούτε μας απέτρεψαν ν' ασχοληθούμε, όλοι μαζί με όλα μας τα λάθη και τις επιτυχίες, μαθαίναμε, μάθαμε...έτσι μεταδίδεται η γνώση, με το βλέμμα μεταφέρεται στο μυαλό και κατόπιν στα χέρια, αυτά τα χέρια τα δημιουργικά, τα μαγικά!




Διάλεξα 20 αυγά του εμπορίου, τα έπλυνα πολύ καλά και τα έβαλα σε μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα. 
Υπολόγισα ότι θα έσπαγαν και μερικά, πράγμα αναπόφευκτο νομίζω, τα άφησα περίπου για ένα μισάωρο σε πολύ ζεστό νερό και μετά τα έβρασα. Είχα και πάλι 5 απώλειες. Δεν πειράζει αρκετά είναι και τα 15. Μακάρι να βαφτούν ωραία! 
Τα έβαλα κατόπιν σε κρύο νερό και βγήκα παραέξω να μαζέψω τα διάφορα φύλλα που θα έκαναν τη διαφορά!


Μπορούμε να μαζέψουμε ότι φύλλο μας αρέσει, αρκεί να μην είναι πολύ χοντρό ή πολύ λεπτό. Αφού τα μαζέψουμε τα πλένουμε να φύγει η σκόνη και τα αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό για να μη μαραίνονται. Παίρνουμε ένα παλιό καλτσόν νάιλον διαφανές, κλωστή και ένα ψαλίδι. Υπολογίζουμε πόσο μεγάλο κομμάτι μας χρειάζεται για να τυλιχτεί ένα αβγό και το κόβουμε. Τα αβγά παραμένουν μέσα στο νερό γιατί πρέπει να είναι βρεγμένα και αυτά και τα φύλλα για να κολλάνε στην επιφάνεια του αβγού. Με προσοχή σκεπάζουμε το φύλλο με το κομμάτι καλτσόν, τεντώνουμε προς τα πίσω προσέχοντας να μην τσαλακώσουμε το φύλλο και αφού τεντωθεί καλά, το στρίβουμε και το δένουμε σφιχτά.



Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται  στη βαφή και με ένα κουτάλι ανεβάζουμε προσεχτικά ένα αβγό στην επιφάνεια για να δούμε την απόχρωση. Όταν μας αρέσει τα βγάζουμε από τη βαφή και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας πάνω σε κάποιο δίσκο.



Κόβουμε με ψαλίδι το σημείο δεσίματος και αφαιρούμε το καλτσόν και το φύλλο με προσοχή, για να μην πασαλείψουμε την άβαφη επιφάνεια που κάλυπτε το φύλλο. Λαδώνουμε ένα μαλακό ύφασμα και περνάμε τα αβγά. Όταν κρυώσουν τα προσθέτουμε στην Πασχαλινή διακόσμηση!






Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου