Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Πορτοκαλόπιτα! Orange pie!



Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα απλό και πολύ νόστιμο γλυκό. Τα υλικά του είναι αγνά και σχετικά λίγα. Είναι μια ελληνική πίτα λουσμένη στο χυμό και στο άρωμα του πορτοκαλιού. Μια πίτα που μυρίζει Μεσόγειο!



Υλικά για την πίτα:
450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες ή για γαλακτομπούρεκο
200 γρ. ζάχαρη
200 ml σπορέλαιο
4 αυγά
300 γρ. γιαούρτι
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1 μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, όχι κερωμένα

Υλικά για το σιρόπι:
300 ml νερό.
200 ml χυμό πορτοκαλιού.
200 ml ζάχαρη.
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Σημείωση: ίσως φανεί η ποσότητα της ζάχαρης μικρή, αλλά εγώ βρήκα το γλυκό μου αρκετά γλυκό με αυτή την ποσότητα, άλλωστε ο χυμός μην ξεχνάμε προσθέτει τη δικιά του γλυκύτητα! Μπορείτε όμως να βάλετε περισσότερη ζάχαρη αν σας αρέσει.

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το προστατευτικό περιτύλιγμα από το φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής.


Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε λωρίδες ενός εκατοστού.



Ξετυλίγουμε τις λωρίδες, τις αφρατεύουμε, και τις αφήνουμε να τραβήξουν την υγρασία τους.


Εναλλακτικά για συντομότερα, τις βάζουμε στο φούρνο στους 100-150 βαθμούς για ένα εικοσάλεπτο, ανακατεύοντάς τες κάθε 5λεπτο περίπου για να ξεραθούν ομοιόμορφα.


Έγιναν τέλειες. Με καθαρά χέρια τις θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια.


Και τώρα, στα υλικά μας για την πίτα!


Χτυπάμε στο μίξερ ή στο χέρι με αυγογδάρτη, το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά, το γιαούρτι, το χυμό και τέλος τα αυγά πολύ καλά και το μπέικιν. Ρίχνουμε σταδιακά τα θρυμματισμένα φύλλα και ανακατώνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να ποτιστούν εντελώς από το χυλό.


Έτοιμο να το ρίξουμε στο ταψί μας, (το δικό μου έχει διαστάσεις 25x 48) αφού το λαδώσουμε προηγουμένως.


Έκανα το λάθος και έστρωσα λαδόκολλα, ξέχασα το σιρόπιασμα, ε δε βαριέσαι έφαγε και η λαδόκολλα λίγο σιροπάκι. 


Ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε πάνω κάτω αντίσταση στα 50 λεπτά με μια ώρα, να υπολογίσετε ανάλογα με το φούρνο σας.

Σιρόπιασμα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά πλην του χυμού και βράζουμε από την ώρα που θα κοχλάσει για 5 λεπτά, ρίχνουμε και το χυμό και αφήνουμε ακόμα 2-3 λεπτά. Χαράζουμε σε μερίδες το γλυκό μας και σιροπιάζουμε.
Σημείωση: Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι στο καυτό γλυκό και το αφήνουμε να το τραβήξει όλο πριν το κόψουμε!

 

 Έγινε τέλεια! Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!!!


Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου