Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ρεβίθια σούπα με λεμόνι! Chickpea soup with lemon juice - greek style!



Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Θεωρείται μια πλήρης τροφή για τον άνθρωπο και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φιλικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις. 
Ειδικοί επιστήμονες σε θέματα βιοχημείας και τεχνολογίας στις ΗΠΑ, βρήκαν ότι το ρεβίθι είναι μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλι, χαλκό, βιταμίνη Α, B1, B2, B6, B12, C και νιασίνη. Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη. Είναι δηλαδή το ρεβύθι μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει τον άνθρωπο από πολλές παθήσεις. Γι' αυτό και συστήνεται η επέκταση της χρήσης του στη διατροφή μας. Πηγή: http://www.gaiapedia.gr

Η Συνταγή μου


Υλικά:
Νερό
1/2 κιλό ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Χυμός από 2 λεμόνια
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε πολύ καλά τα ρεβίθια και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος με νερό δυο εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους γιατί θα φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατώνουμε με ένα κουτάλι. Αυτό όπως λένε  σφίγγει το φλοιό και δεν φεύγει με το ψήσιμο.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε τα ρεβίθια με το νερό τους μέσα στη χύτρα ταχύτητας (χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας γιατί μαλακώνουν πιο γρήγορα) προσθέτουμε κι άλλο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν με ανοικτό καπάκι. 


Ενώ βράζουν σχηματίζεται αφρός,


που τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.


Κλείνουμε τη χύτρα και αφού σφυρίξει χαμηλώνουμε θερμοκρασία και μαγειρεύουμε τα ρεβίθια 20 λεπτά. 
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι και αν χρειαστεί ακόμα λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα. 
Στύβουμε τα λεμόνια και διαλύουμε το αλεύρι σε νερό. Τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και τα αφήνουμε να βράσουν ακόμα για λίγο μέχρι να δέσει η σούπα.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. 

Σημείωση:
Εάν τα θέλουμε πιο ζουμερά, προσθέτουμε όσο νερό μας αρέσει και περισσότερο αλεύρι στο τέλος.


Συνοδεύουμε με κρασί, ωμό κρεμμύδι, παξιμάδι ή μαύρο ψωμί, ελιές και ό,τι άλλο μας αρέσει!


Καλή μας όρεξη!
 

Ρεβιθιά
Περιγραφή:
Η Ρεβιθιά είναι μονοετές, ποώδες, αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το οποίο ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Θάμνος που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά καλλιεργείται για τα σπόρια του τα ρεβίθια και ως κτηνοτροφή. Έχει την επιστημονική ονομασία Cicer arietinum - Ερέβινθος ο κοινός, Ερέβινθος ο κριόμορφος. Βικιπαίδεια

Κατάταξη: Είδος
Διατροφικά στοιχεία
Ρεβιθιά

Ποσότητα ανά 100 g
Θερμίδες (kcal) 364

Λιπίδιο 6 g 
Κορεσμένα λιπαρά 0,6 g 
Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 2,7 g 
Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 1,4 g 
Χοληστερόλη 0 mg 
Νάτριο 24 mg 
Κάλιο 875 mg 
Υδατάνθρακες 61 g 
Φυτικές ίνες 17 g 
Ζάχαρη 11 g 
Πρωτεΐνη 19 g 

Βιταμίνη A 67 IU Βιταμίνη C 4 mg
Ασβέστιο 105 mg Σίδηρος 6,2 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0,5 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 115 mg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου