Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πρασόπιτα με Φέτα και Ζυμωτό Φύλλο - Leek pie with Feta Cheese and traditional pastry


Από τις πιο αγαπημένες πίτες, περιέχει τα πιο αγνά, υγιεινά και θρεπτικά συστατικά! Μα πάνω απ' όλα, είναι πεντανόστιμη και γίνεται ανάρπαστη μέσα σε λίγες ώρες... 
Η ιδιαιτερότητά της είναι η καταπληκτική ζύμη με μαγιά
η οποία είναι στην ουσία μια απλή ζύμη ψωμιού, όπου η κάθε νοικοκυρά προσθέτει ή αφαιρεί πινελιές της αρεσκείας της.
Αν προσθέσουμε δε και την γλυκιά γεύση από τα πράσα, την ιδιαίτερη από το σπανάκι και την πλούσια γεύση της φέτας ε... τα λόγια περισσεύουν!
Δεν απαιτεί πολλή κούραση σε σχέση με άλλα φαγητά, γιατί η προετοιμασία της μπορεί να ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα, αυτό αφορά και τη γέμιση μα και τη ζύμη.

Υλικά για τη ζύμη:

600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7 γρ.
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. 
Ζεστό (όχι καυτό) νερό για το ζύμωμα.
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο για επάλειψη.

Υλικά για τη γέμιση:

3 μεγάλα πράσα (και το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο)
250 γρ. σπανάκι.
2 αβγά.
250 γρ. φέτα. 
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ό,τι άλλο μπαχαρικό μας αρέσει.

Εκτέλεση:

Γέμιση:
Πλένουμε τα πράσα από τυχόν χώματα ή ακαθαρσίες και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τα πλένουμε πάλι μερικές φορές για να αποφύγουμε τα αέρια, ειδικά αν έχουμε εντερικά προβλήματα.


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα πράσα. Τα ανακατώνουμε ελαφρά για να λαδωθούν.



Αφού μαραθούν λίγο, ρίχνουμε και το σπανάκι


και ανακατώνουμε


Προσθέτουμε το αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν. 
Χτυπάμε τα αβγά, θρυμματίζουμε τη φέτα και τα ρίχνουμε στα πράσα, ανακατώνουμε τέλος όλα τα υλικά μαζί.

Ζύμη:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και το λάδι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνουμε προσεκτικά μέχρι να έχουμε μια απαλή  και εύπλαστη ζύμη.
Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο ή στο τραπέζι και ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά το ζυμάρι μας.
Το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί (όχι να φουσκώσει, γιατί είναι δύσκολο να ανοίξουμε το φύλλο) και το μοιράζουμε στα δύο. Εγώ το ζύμωσα από την προηγούμενη ημέρα και χρειάστηκε αρκετό ζύμωμα για να ανοίξω τα φύλλα.


Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας, περίπου μισό χιλιοστό (0,5 cm) πάχος και το απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί μας, προσέχοντας να καλύψει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού, (το δικό μου είχε διάμετρο 35cm) τα υλικά μας όμως δικαιολογούν και μεγαλύτερο.
Βάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει γύρω από το ταψί. Το λαδώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο το οποίο ανοίγουμε αν θέλουμε λεπτότερο και το τοποθετούμε σουρωτά επάνω στη γέμιση. Με το μαχαίρι ή το πιρούνι τρυπάμε για να παίρνει αέρα.
Απλώνουμε ελαιόλαδο για να γίνει η ζύμη τραγανή και αφράτη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο που τον έχουμε ζεστάνει στους 40 βαθμούς.


Επειδή μου έμεινε και ζυμάρι και γέμιση, έφτιαξα κι αυτά τα ρολά.


Άνοιξα μακρόστενα φύλλα ζύμης και σκόρπισα κατά μήκος τη γέμιση. Στη συνέχεια τα έκοψα με ψαλίδι και τα άλειψα επάνω με λάδι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.




Τα άφησα κι αυτά να φουσκώσουν και τα έψησα. Πεντανόστιμα, αυτό που λένε μπουκιά και συχώριο!



Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου