Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Βασιλόπιτα 2017 ( Συνταγή )

Και με το γιορτινό μας κέικ σφραγίζουμε το τέλος μιας χρονιάς και χαιρετάμε τον ερχομό της επόμενης, με την ελπίδα να φερθεί καλύτερα και πιο ανθρώπινα στους ξεσπιτωμένους και αδικημένους σ' αυτή την ανθρωποφάγο κοινωνία!
Ας υποθέσουμε πως ανήκουμε στην κατηγορία των ευνοημένων, αφού έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας, έστω και μ' αυτό το μέσο της μοναξιάς! Μπορούμε να έχουμε ένα γιορτινό τραπέζι με τους αγαπημένους μας γύρω μας, με απλότητα και χωρίς υπερβολές, αφού σημασία έχει η συνεύρεση κι όχι η επιδειξιομανία!


Ένα απλό κέικ λοιπόν γεμάτο αρώματα και Ελλάδα είναι η φετινή μου Βασιλόπιτα, παραλλαγή αυτής της συνταγής: http://sintages365.eu/basilopita/

Υλικά:
5 αβγά
2 μεγάλα φλιτζάνια ζάχαρη (τα κόκκινα του Nescafe)
1 μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
250 γρ βιτάμ ή ελαιόλαδο αν δε σας ενοχλεί το άρωμά του (εγώ το λατρεύω, αλλά σαν πιο γιορτινό έβαλα μαργαρίνη)
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
1 μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λικέρ ρόδι ( το δικό μου είναι αρωματισμένο με κανέλα και γαρύφαλλο - δωράκι από αγαπημένους)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ τριμμένα καρύδια (χοντροκομμένα) και φουντούκια (από 100γρ το καθένα)
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, την κανέλα και τη σόδα και προσθέτουμε λίγο πορτοκαλοχυμό, λίγο αλεύρι εναλλάξ, σε χαμηλότερη ταχύτητα το μίξερ για να ενοποιούνται τα υλικά. 
Τέλος προσθέτουμε το λικέρ ρόδι ή ό,τι άλλο διαθέτετε και σας αρέσει. Σταματάμε το μίξερ και με τη μαρίζ ανακατώνουμε μέσα στο μείγμα τα αλεσμένα καρύδια, φουντούκια και ξύσμα πορτοκαλιού.
Θα έχουμε ένα ρευστό μείγμα, το οποίο αδειάζουμε σε ταψάκι με 30 cm διάμετρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντίσταση για 45 με 50 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού ψηθεί το κέικ-βασιλόπιτα, αποθέτουμε σε σχάρα για να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη διακόσμηση. 
Τη δικιά μου επιμελήθηκε ο αντρούλης μου, ταπεινός φαν της χίπικης εποχής μας! 
Καλή χρονιά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου