Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Βάφουμε το δικό μας υπέροχο ύφασμα εύκολα και με απλά μέσα!


Με απλά υλικά και με πανεύκολο τρόπο χρωματίζουμε υφάσματα, σε όποια απόχρωση θέλουμε! Φτιάχνουμε υπέροχα μαξιλάρια, τραπεζομάντιλα, καλοκαιρινά ρούχα, μέχρι και κουρτίνες και σεντόνια που βαρεθήκαμε να τα έχουμε σε λευκό χρώμα! Η φαντασία του καθενός ας τον καθοδηγήσει.
Προς το παρόν ας μάθουμε τον τρόπο!


Υλικά που χρειαζόμαστε:

  • Μια πλαστική λεκάνη 
  • Σόδα πλύσης ή κρυσταλλική σόδα, αν δεν βρείτε στο εμπόριο φτιάχνεται πανεύκολα. (Δείτε στο τέλος της ανάρτησης)
  • Χρώματα σκόνη για υφάσματα στις αποχρώσεις που μας αρέσουν
  • Λαστιχένια γάντια
  • Αρκετά παγάκια
  • Μια μάσκα προστασίας από τη χρωματική σκόνη

Εάν το ύφασμα είναι καινούριο, το πλένουμε για να καθαριστεί από τις ουσίες του εργοστασίου.
Μουλιάζουμε το ύφασμα στην κρυσταλλική σόδα για 15 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί και να δεχτεί μόνιμα τη βαφή. 
Χρησιμοποιούμε 1 φλιτζάνι κρυσταλλική σόδα σε περίπου 4 λίτρα νερό.
Μέσα στην πλαστική λεκάνη, τοποθετούμε το ύφασμα πάνω σε σχάρα και το ζαρώνουμε, ανάλογα με τις χρωματικές διαβαθμίσεις που θέλουμε να έχουμε. 
Καλύπτουμε το ύφασμα εντελώς με τα παγάκια για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Φοράμε τη μάσκα και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια το χρώμα. Χρησιμοποιούμε όσα χρώματα θέλουμε για περισσότερες αποχρώσεις. Εδώ είναι 3 αποχρώσεις του μπλε.
Σκεπάζουμε με ένα πλαστικό τη λεκάνη και αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα που θα έχουν λιώσει εντελώς τα παγάκια. 
Ξεπλένουμε το ύφασμα πολύ καλά με κρύο νερό μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό. Το πλένουμε με ένα μαλακό απορρυπαντικό πριν τη χρήση. 
Το αφήνουμε να στεγνώσει και το σιδερώνουμε. Πανέμορφο και έτοιμο πλέον για όποια χρήση το θέλουμε!
Πηγή: http://blog.anthropologie.com/ice-dye-diy-a-store-window-how-to/

Σημείωση: Τα συγκεκριμένα χρώματα τα βρήκα στο διαδίκτυο σε διάφορες τιμές, αυτή τη χρονική στιγμή εδώ:

Συνταγή για κρυσταλλική σόδα ή ανθρακικό νάτριο ή σόδα πλυσίματος:


Απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, μαγειρική σόδα (την αγοράζουμε με το κιλό) και την ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία για μισή ώρα. Την ανακατεύουμε συχνά μέχρι να πάρει κρυσταλλική μορφή όπως το ψιλό αλάτι. Την σκεπάζουμε αεροστεγώς γιατί όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα μετατρέπεται πάλι σε μαγειρική.  http://gynaika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου