Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Καλλιτσούνια Ανεβατά!


Λαχταριστά, γεμάτα αρώματα και γεύση τα ανεβατά κρητικά καλλιτσούνια! Σε κάθε περιοχή της Κρήτης γίνονται με μικρές παραλλαγές, αλλά πάντα νόστιμα κι αφράτα που λιώνουν στο στόμα!


Υλικά:

4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
3 φακελάκια μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μαστίχα Χίου, μαχλέπι τριμμένο, ότι προτιμά ο καθένας ή και τα δύο
σουσάμι
Γέμιση:
1 κιλό περίπου μυζήθρα στην οποία προσθέτουμε ένα αυγό, όση ζάχαρη επιθυμούμε, κανέλα και προαιρετικά, δυόσμο. Κατόπιν πατάμε τη μυζήθρα με πιρούνι, για να ανακατωθούν τα υλικά, προσέχοντας να μην γίνουν σαν κρέμα.

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό γάλα (ζεστό) και κάνουμε ένα χυλό παχύρρευστο, προσθέτοντας αλεύρι (από το κιλό). Την αφήνουμε να φουσκώσει και σε μια λεκάνη ανακατώνουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο γάλα καυτό. Στη συνέχεια σπάμε τα αυγά και τα ανακατώνουμε όλα μαζί με τα χέρια. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τέλος το αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο (όχι καυτό) και ρίχνουμε λίγο λίγο στη λεκάνη. Ανασηκώνουμε από τις άκρες το ζυμάρι και το διπλώνουμε κλείνοντας μέσα το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι να ρουφήξει σιγά σιγά και σταδιακά όλο το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζεστή μας ζύμη σε ζεστό μέρος ή σκεπασμένη με μεμβράνη σε φούρνο στους 40 βαθμούς.
Όταν φουσκώσει, παίρνουμε τραβηχτά λίγο ζυμάρι, ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας σε χοντρουλό πιτάκι, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας μυζύθρα και κλείνουμε από κάτω σε μπαλάκι στο μέγεθος πιο μικρό από το μπαλάκι του τένις. Τα απλώνουμε σε απόσταση στη λαμαρίνα, τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό που το αραιώνουμε με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε μετά και σουσάμι.Τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά σε πάνω κάτω αντίσταση στους 170 με 180 βαθμούς.

Σημείωση:

Τη μαστίχα την τρίβουμε στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει.



Αφού κρυώσουν τα τυλίγω με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά!


Καλή επιτυχία!

Πηγή: https://ergahandmade.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου