Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Κολοκυθόπιτα αλμυρή! - Salty pumpkin pie!



Αυτές τις μέρες κάνουν την εμφάνισή τους οι κολοκύθες με το κίτρινο χρώμα και την γλυκιά τους γεύση. Ένας λόγος για την πίτα, είναι αυτή η ξενόφερτη στρογγυλή κολοκυθούλα που προμηθεύτηκα από γερμανικό Super Market για να γευτώ την ίδια γεύση με την ξενιτεμένη κορούλα μου. Οι δικές μας κολοκύθες είναι πολύ μεγάλες, στρογγυλές με κάθετες εγκοπές ή μακρόστενες σε σχήμα μπουκάλας, αλλά επίσης πεντανόστιμες. 

Συνταγή:
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
Μια κολοκύθα 1,5 κιλό περίπου που αφού τη στραγγίξουμε θα μας δώσει περίπου 650γρ σάρκα.
250γρ φέτα τυρί
2 αυγά
100ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Αλάτι, πιπέρι και δυόσμο ή κανέλα προαιρετικά, εγώ έβαλα δυόσμο.

Για τη ζύμη του φύλλου θα χρειαστούμε
500 -600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά 9γρ.
200ml ζεστό νερό

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα αναμειγνύουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι με το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν και να δημιουργηθούν τρίμματα, οπότε και προσθέτουμε ζυμώνοντας σιγά σιγά το νερό μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ή αφαιρούμε νερό.


Με προσοχή κόβουμε την κολοκύθα γιατί είναι πολύ σκληρή, ευτυχώς αυτή η ποικιλία έχει πολύ λεπτή φλούδα.


Την τεμαχίζουμε και αφαιρούμε όλους τους σπόρους τους οποίους δεν πετάμε. Αφού τους πλύνουμε τους αφήνουμε στο ζεστό φούρνο να στεγνώσουν και τους καταναλώνουμε αναλόγως.


Βρήκα πολύ πρακτική τη χρήση του multi γιατί στον τρίφτη είναι και πιο χρονοβόρο, αλλά με λίγη αφηρημάδα μπορεί να τρίψουμε νύχια ή δάχτυλα 😊 Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αλέθουμε.


Σε αυτό το σημείο αλατίζουμε την τριμμένη κολοκύθα για να βγάλει όπως λέμε τα ζουμιά της.


Μετά από ώρα την στίβουμε και παίρνουμε ένα όσο το δυνατόν πιο στεγνό μείγμα.


Όλα τα υλικά για τη γέμιση είναι έτοιμα και περνάμε στη ζύμη και το φύλλο της πίτας.


Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε ένα απαλό ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσει.


Στρώνουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (τη μεγάλη του φούρνου) το πρώτο μας φύλλο και αραδιάζουμε τη γέμιση. Το πρώτο φύλλο πρέπει να καλύπτει και τα πλαϊνά της λαμαρίνας για να προστατέψουμε τη γέμιση. Τα γυρίζουμε κι αυτά πάνω της και τα λαδώνουμε.


Το επάνω φύλλο το προτιμώ μεγαλύτερο από το μέγεθος της λαμαρίνας για να γίνεται σουρωτό. Το απλώνουμε λοιπόν με αυτό τον τρόπο και το χαράζουμε με προσοχή να μην φτάσει μέχρι κάτω και το λαδώνουμε. Περιμένουμε λίγο μέχρι να φουσκώσει πάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω αντίσταση στους 180 - 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.


Πολύ ωραία πίτα γευστικότατη και πολύ γλυκιά, με εξέπληξε η γλύκα της σαν να είχα προσθέσει ζάχαρη.


Το πρώτο κομμάτι γωνία, πάντα περιζήτητη αυτή η γωνία! ❤


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου